top of page
Writer's pictureElena

Christie’s - să ne hrănim sufletul și să ne ,,formăm ochiul’’

Updated: Mar 25, 2020



Christie’s este o casă de licitații din Marea Britanie, înființată în 1766, care se ocupă în mod special cu tranzacții de mare valoare. Având o vechime de cca. 250 de ani, Christies este instituție istorică, prin care au trecut nenumărate obiecte de valoare de-a lungul timpului dar a și scris istorie la rândul său, punând la un loc colecții extraordinare pentru licitații sau creând cadrul și campaniile pentru cele mai urmărite licitații din lume (Salvatore Mundi, cea mai scumpă pictură din lume a fost adjudecata la o licitație Christies cu cca. 450 milioane USD).

Mii de oameni care au cumpărat bunuri prin intermediul casei Christie’s și-au lăsat numele în arhivele Christie’s de-a lungul secolelor și, lăsând moștenire bunuri generațiilor următoare, au devenit  parte din istorie ei înșiși. Familii intregi au descoperit bucăți din istoria personală a arborelui genealogic datorită cataloagelor Christie’s iar uneori arhivele au rezolvat mistere sau au oferit indicii asupra drumului fascinant a vreunei opere de artă (recomand aici și documentarul ,,Fame or Fortune’’).

Dar în același timp, Christie’s este un gigant educațional pentru că dispune de resurse aproape nelimitate așa că angajează cei mai buni oameni în domeniile lor, de multe ori pe niște nișe în care activează puțini experți oricum și atunci când acești specialiști găsesc că se cuvine să împărtășească din expertiza lor, se cuvine să acceptăm că este un dar și o oportunitate să ,,furăm’’ câte ceva de la fiecare.

Astfel, Christie’s oferă cursuri de formare și educaționale ((https://www.christies.edu), oferă burse, are  o prezență online desăvârșită și o arhivă extraordinară de articole pe site-ul principal (https://www.christies.com/). Iar dacă nu putem participa la cursurile lor (care sunt uneori restrictive financiar), putem măcar să accesăm tot ce este pus la dispoziție online. Sigur, totul este în limba engleză (sau în mandarină) dar atât pe cât avem posibilitatea să înțelegem, putem culege munți de informații din categoria Stories de pe site-ul principal (https://www.christies.com/features?sc_lang=en&lid=1),  de pe canalul de youtube (https://www.youtube.com/user/christiesauctions) sau de pe aplicația Christie’s. Este probabil aplicația pe care o accesez cel mai des în călătoriile cu metroul pentru că mă face să evadez din realitățile zilnice din București și să intru într-o lume fantastică a artei decorative, a bijuteriilor indiene care au aparținut vechilor dinastii, a sticlelor de vin descoperite în cine știe ce tuneluri aflate sub podgoriile din sudul Franței de sute de ani, a picturii contemporane sau impresioniste (cam acolo mi se inclină mie gustul), a antichităților, a cărților vechi și manuscriselor, a ceasurilor ca niște opere de artă, etc. E o metodă la îndemână să ne hrănim sufletul un pic: artiști, interviuri și biografii, pictori renascentiști, colecționari care ne pot inspira, lecții despre cum să începem o colecție de artă,  cum să înțelegem arta în diferite etape ale ei și forme, despre cum rama unui tablou ne influențează percepția asupra tabloului în sine, despre cum să gustăm un vin, și mii de alte lecții valoroase.

E bine să aruncăm un ochi din când în când (sau zilnic) prin arhiva lor online, este atemporală și are darul să ne inspire, să ofere claritate și motivație dar și să ,,formeze ochiul”. E oricând binevenit să știm despre mersul lucrurilor în lumea aceasta la care poate nu avem acces tocmai pentru că e bine să fim pregatiți pentru când vom avea acces la acestă lume. Sună poate iluzoriu dar dacă suntem responsabili să ne creăm singuri reușitele în viață (dacă nu s-au aliniat planetele la generațiile care ne-au adus pe lume),  atunci avem șanse mai mari să evoluăm personal și financiar când avem habar despre lucrurile acestea care se întamplă în jurul nostru și la care cei care conduc lumea chiar au acces.



Comments


bottom of page